Forsiden
Engergiklasse og engergiforburg
Gode råd om tørretumblere
Min bluse er krympet
Overvejelser inden du køber tørretumbler
Tørreskabe
Tørretumblerens historie
Vigtig viden om tørretumblere

7 nødvendige overvejelser, inden du køber tørretumbler

Når man skal købe nye hvidevarer, kan det betale sig, at sætte sig lidt ind i mulighederne. For der er faktisk større forskelle på de forskellige tørretumblere, end man lige regner med. Her er 5 nødvendige overvejelser, inden du vælger den næste model.

1. Vælg mellem aftrækstørretumbler og kondenstørretumbler

Der findes helt overordnet 2 slags tørretumblere, nemlig dem med aftræk og dem med kondens. Har du aftræk, bliver fugten fra tøjet ledt væk fra maskinen og ud i den fri luft via et rør. Har du kondens, bliver den fugtige og varme luft afkølet i tørretumbleren, hvorefter fugten opsamles som vand i en beholder. Det er nemmest at placere en kondenstørretumbler i hjemmet, da man ikke behøver at montere aftræk. Dog skal man huske på, at der skal være rig mulighed for udluftning uanset hvad, da der opsamles en del fugt i det lokale, hvor man tørrer tøjet.

2. Vælg den rette kapacitet

Bor du alene, er det sandsynligvis nok med en tørretumbler, der kan tage de sædvanlige 7-8 kg tøj. Men er i flere i husstanden, skal der nok mere til. Det vigtigste er dog, at matche kapaciteten i din tørretumbler med kapaciteten på din vaskemaskine. På den måde kan du som regel flytte dit vasketøj fra det ene apparat uden at skulle være tvunget til at vaske eller tumble flere gange med det ene apparat end det andet.

3. Skal det være med eller uden dampfunktion

Der er sket en hel del på hvidevarefronten, og man kan nu få flere funktioner, der kan hjælpe dig med at få dit tøj, præcis som du ønsker. For eksempel kan du nu tilvælge en dampfunktion, som minimerer risikoen for krøllet tøj. Bruger du ikke tid på at stryge dit tøj, kan en dampfunktion derfor være en god ide.

4. Manuel eller elektronisk justering

Når man tørrer sit tøj med en tørretumbler, kan det være svært at vide, hvornår tøjet rent faktisk er tørt. I gamle dage skulle man enten have det på fornemmelsen eller konstant åbne lågen for at mærke efter. I dag kan maskinen selv holde øje med fugtigheden og stoppe, når tøjet er tørt. Du kan tilvælge og fravælge elektronisk justering. Så gå efter den funktion, der passer dig bedst.

5. Med eller uden fuzzy logic

I forlængelse af muligheden for at vælge elektronisk justering, har du også “fuzzy logic”. Den er ligesom den elektroniske styring med til at kontrollere fugtigheden. Dog har fuzzy logic en lidt anden funktion. Denne funktion sørger for, at varmen ikke bliver for høj, så dit tøj krymper. Med denne funktion skulle således være fri for risiko for, at dit tøj pludselig bliver ødelagt.

6. Er det nok med et tørreskab?

Tørretumblere er meget effektive, men det kan også være, at du leder efter noget, som er mindre effektivt. I mange tilfælde kan det være nok med et tørreskab. De er ideelle til sådan noget som jakker og støvler, som nok er fugtige, men ikke egnede til at komme i tørretumbler. Tørreskabe har dog ikke den store kapacitet, men tager alligevel omkring 4 kilo. I forbindelse med tørreskabe kan man ligeledes få elektronisk styring, så skaber stopper sin tørring, når tøjet er tørt.

7. Spar med den rigtige energiklasse

Det er efterhånden blevet bredt anerkendt, at man lige undersøger energimærkningen, inden man køber sådan noget som vaskemaskiner og køleskabe. Men nu det samme princip gælder, når man skal vælge tørretumbler. En typisk tørretumbler har dog et noget større energiforbrug end et køleskab. Så det er typisk sværere at finde et energivenligt apparat her. Det er dog de samme regler, der gælder. Så gå efter et med så god energimærkning som muligt. A+++ er det bedste og har så lavt et forbrug, at du vil spare penge på energien i det lange løb.

A+++ er det bedste og C er det ringeste. Hvilken energiklasse, du skal investere i, afhænger af, hvor meget du bruger din tørretumbler. En tørretumbler i energiklasse A+++ bruger cirka 1.51 kWh hver gang, du tørrer dit tøj, hvorimod en tørretumbler i energiklasse C bruger omkring 4.08 kWh pr. gang.

Tørretumbler energiklasse c
Tørretumbler energiklasse C
Tørretumbler energiklasse a+++
Tørretumbler energiklasse A+++

Så bruger du din tørretumbler 3 gange om ugen så bruger en A+++ cirka 235 kWh om året, hvorimod en tørretumbler i energiklasse C bruger 625 kWh. Hvis vi regner med en kWh pris på 1.90 kr. pr. kWh ( du kan se din egen på din el regning kWh prisen svinger lidt alt efter energiskelskab og dit forbrug ), så sparer du altså 741 kr. om året ved at købe en A+++.

Vi har kigget priser hos følgende hvidevarer forhandlere:

WhiteAway.com

Skousen.dk

Lavpriskoekken.dk

Hvidevarer.bilka.dk

Skiftselv.dk

Man kan få A+++ tørretumblere til priser fra omkring 6.500 kr., hvor de billigste tørretumblere i energiklasse C kan erhverves fra cirka 2.500 kr. Det vil sige, at bruger du din tørretumbler 3 gange om ugen, så har du tjent merprisen hjem efter 5 år og 3 måneder. Køber du en tørretumbler i energiklasse A, kan de fås til omkring 3.500 kr., og de bruger kun 2,25 kWh i forhold til de 4.08. Så merprisen kan her tjenes hjem på kun 2 år.

Regnestykket ser således ud: Energiklasse A bruger 2,25 kWh pr. gang * 156 gange = 351 kWh pr. år. Energiklasse C bruger 4,08 kWh pr. gang * 156 = 636 kWh pr. år. 351 kWh – 636 kWh pr. år = 285 kWh i besparelse pr. år * med kWh pris på 1,90 kr. = 541,5 kr. pr. år. Det vil sige at du har sparet 1083 kr. efter 2 år ved at købe en tørretumbler i energiklasse A .

Ud over alle disse overvejelser, er det selvfølgelig også et spørgsmål om smag, når man køber tørretumbler. Det kan være, man foretrækker et bestemt brand frem for andre. Og det kan være, at der er designmæssige forskelle, som gør udslaget. Men disse præferencer er typisk meget individuelle. Og det endelige valg af tørretumbler er derfor en blanding af individuelle præferencer og tekniske specifikationer.

Copyright Toerretumbler-guiden.dk 2012 E-mail: info@toerretumbler-guiden.dk